Hogyan válassz nyelvvizsgát?

Választék tehát van bõven akkreditált nyelvvizsgákból. Melyikre érdemes menned? Ahhoz át kell gondolnod pár dolgot:

– “csak” a papírra van szükséged vagy esetleg egy egész Európában elismert, neves nyelvvizsgát szeretnél mellyel bármelyik külföldi egyetemre felvesznek? Ha “csak” az előbbire, akkor tökéletesen elegendő neked egy magyar, csak itthon elfogadott, olcsóbb nyelvvizsga, pl. Origó, BME, DExam. Ha külföldi tanulmányokban gondolkozol, mindenkippen nemzetközileg elfogadott nyelvvizsgát válassz, pl. Cambridge.

– Mely vizsgarészekbõl vagy jó? Fordítás, hallásértés, szövegértés, levélírás, nyelvtan? Mivel minden egyes nyelvvizsgán más-más pontozással értékelik a vizsgarészeket, nyilván neked olyanra érdemes menned, ahol a neked könnyû vizsgarészt sok ponttal jutalmazzák. Általában a hazai nyelvvizsgákon van fordításos vagy tömörítéses feladat, ahol a magyar anyanyelvet is kell használni az angolon, németen kívül, vagy éppen angol kérdesekre kell magyarul válaszolni, ezért nevezzük kétnyelvű vizsgának. Ha nem vagy jó fordításból, nehezen tudod magyarosan visszaadni egy idegen nyelvű szöveg tartalmát, felejtsd el a kétnyelvű vizsgákat. Válaszd az egynyelvűt. Ma már sok vizsgaközpont kínálja mindkét lehetőséget, egynyelvű és kétnyelvű vizsgát is.

– Ha komplex nyelvvizsgát választasz, pl. Zöld Út szakmai, vagy a nemzetközi Cambridge, és esetleg az egyik vizsgarész nem sikerül, mondjuk a szóbeli, akkor hiába volt sikeres az írásbelid, a teljes vizsgát újra meg kell ismételni, mert komplex a nyelvvizsga, tehát nem adnak ki külön szóbeli és külön írásbeli bizonyítványt.

– Érdemes megnézni az árakat. (A nemzetközi nyelvvizsgák majdnem dupla annyiba kerülnek, mint a hazai, csak itthon elfogadott vizsgák)

– Érdemes annak is utánajárni, hogy melyik vizsgaközpontnak milyen és mennyi felkészítő könyvei és hanganyagai vannak. Nyelviskolaként saját szomorú tapasztalatból tudjuk, hogy némelyik vizsgaközpont  a saját nyelvvizsgájához még mindig nem volt képes semmilyen értékelhető, használható felkészítő könyvet készíteni és kiadni. Aki szeret tucatnyi tesztkönyvet végigcsinálni nyelvvizsga előtt, és a biztosra menni, az pl. a TELC és Origó nyelvvizsgákhoz millió gyakorlókönyvet fog találni.

-Van-e a lakóhelyeden az általad kiválasztott nyelvvizsgának vizsgahelye, vagy esetleg utazgatni kell?

– Egy napon van-e az írásbeli és szóbeli vizsgarész, vagy 2 külön napon, és kétszer kell utazni?

– Melyik vizsgaközpont vizsgabarát, melyikrõl hallottál ismerõseidtõl jókat?

-Mennyire sürgős neked a nyelvvizsga? Van olyan vizsga ami havonta, kéthavonta kerül megrendezésre, van amelyik csak háromszor  egy évben. Mennyi idő alatt javítják ki a vizsgapapírt, hány hét múlva kapod kézhez a bizonyítványt?