Nyelvvizsgákkal elérhető felvételi plusz pontok

„ A jelentkező az államilag elismert, vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgáért nyelvenként:
a) középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga esetén 35 többletpontra, vagy
b)  felsőfokú (C1) típusú nyelvvizsga esetén 50 többletpontra jogosult.

Ha a jelentkező a többletpontokra több különböző nyelvből megszerzett nyelvvizsga alapján is jogosult lenne, javára akkor is összesen legfeljebb 50 többletpontot kell figyelembe venni, ha a különböző nyelvvizsgák alapján elérhető többletpontjainak összege ezt meghaladná. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért adható többletpont.

Államilag elismert középfokú (B2) szóbeli típusú vagy írásbeli típusú, illetve felsőfokú (C1) szóbeli típusú vagy írásbeli típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű nyelvvizsgával rendelkező akkor jogosult 35, illetve 50 többletpontra, ha a sajátos nevelési igénye miatt – igazoltan – nem tudja a C típusú nyelvvizsgát letenni.
Amennyiben a jelentkező egy adott idegen nyelvből egyidejűleg – a nyelvvizsga és a nyelvi OKTV egyidejűségének kivételével – több előírás alapján lenne jogosult többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számára kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapja meg. A képzés nyelvéből szerzett nyelvvizsgáért, illetve a képzés nyelvéből letett emelt szintű érettségiért többletpont nem kapható. „

/forrás: aktuális kormányrendelet   237/2006. (XI. 27.) /